Flora Nova knipt mee in de strijd tegen kanker!

Al jaren knipt Flora Nova mee in strijd tegen kanker door het snoeien van taxus. Zo ook dit jaar weer.

Iedereen in zijn omgeving kent wel iemand met kanker of heeft de situatie met kanker van dichtbij meegemaakt. En daarom knippen onze hoveniers graag mee tussen half juni en half augustus om op een MVO waardige manier mee te helpen aan dit ontzettend goede doel. Een kleine moeite voor Flora Nova om hieraan deel te nemen, want met elke knipbeurt van een taxus helpen we mee bijdragen aan grondstof voor chemotherapie.

Taxus baccata heet in de volksmond ‘Venijnboom’. Het venijn zit hem in de zeer giftige eigenschappen van deze plant. Dit type gif kan met de juiste inzet echter juist levensreddende eigenschappen hebben. Deze worden namelijk al heel lang gebruikt in medicijnen tegen kanker. In de jonge naalden van Taxus baccata zit de stof baccatine, een belangrijk wapen tegen kanker. Het middel wordt toegepast bij o.a. borst- en eierstokkanker.

Om voldoende medicijn voor iedere behandeling te kunnen produceren, is zeer veel taxussnoeisel nodig. Om voldoende in te kunnen zamelen, moet het taxussnoeisel overal vandaan worden gehaald. Het verse snoeisel moet zo vlug en zo zuiver mogelijk, binnen 48 uur, verwerkt worden. Om dit te realiseren is het belangrijk dat zoveel mogelijk bezitters en beheerders van taxushagen hiervan op de hoogte zijn en actief meewerken.

Het verzamelen en verwerken gebeurt door Gerard Toonen# www.gerardtoonentaxussnoeisel.nl